Dijital ve Uzaktan Eğitimdeki Yazılımlar | Koronavirüs Sürecinde Üniversiteler 1

Dijital ve Uzaktan Eğitim |Devlet Üniversiteleri 

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri dahilinde YÖK, 13 Mart tarihinde eğitime ara vermiş ve ardından uzaktan eğitim döneminin 23 Mart’ta  başlayacağını  kamuoyuna duyurmuştu. Üniversitelerimizin birçoğu uzaktan eğitim sistemi için  teknolojik altyapıya ve uygulamaya halihazırda sahipti.  Koronavirüsün uzaktan eğitim sisteminde, tam kapasiteli kullanım ihtiyacını doğurmasıyla  birlikte eğitimde tamamen dijitale geçme zorunluluğu oluştu. Üniversitelerin, özel yazılımlarıyla görsel konferans hizmetleri sunan içerik, ders, ödev vb. paylaşmaları ve  sınav yapmalarını sağlayan  dijital araçlara hızlıca entegre olmaları gerekiyordu. Eğitimin kesintisiz devam edebilmesi için gerekli önlemleri almaya ve teknik altyapılarını daha da güçlendirmeye başladılar. 

Koronavirüs sürecinde dijital ve uzaktan eğitimde üniversitelerin  kullandıkları yazılımları sizin için araştırdım.  Hacettepe Üniversitesi, ODTÜ, Boğaziçi Üniversitesi, İTÜ, Gazi Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi‘nin bu süreçte kullandığı teknoloji ve yazılımları yazının devamında bulabilirsiniz.

Öğrencisi  veya öğretim görevlisi olduğunuz üniversitenizin, pandemi sürecinde uzaktan eğitimde kullandığı yazılım ve araçları, yazının sonundaki yorum kısmında bizimle paylaşarak serimizin diğer bölümlerine katkıda bulunabilirsiniz.

HACETTEPE  ÜNİVERSİTESİ

Dünya Üniversiteleri Sıralama Sistemi (RUR) tarafından 2020 ‘de Türkiye’nin en iyi devlet üniversitesi olarak seçilmiş olan Hacettepe Üniversitesi, pandemi sürecinde uzaktan eğitim sistemine hızlı adapte olan devlet üniversitelerinin başında yer aldı. Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (HUZEM) ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nın altyapı desteğiyle,  30 Mart 2020 ‘den itibaren  tüm programlarda mümkün olan en fazla sayıdaki teorik dersi, uzaktan eğitim yöntemi kullanarak vermeye başlamıştır.

Uzaktan eğitimle verilemeyen veya verilip örgün eğitimle pekiştirilmesi gereken dersleri ise Kovid-19 salgını sonrasında yaz öğretimi kapsamında gerçekleştireceğini  duyurmuştur.

Hacettepe Üniversitesi, koronavirüs uzaktan eğitim sürecinde çevrimiçi ders yapabilmek için senkron araçlardan MS TEAMS, BLACKBOARD  ve ZOOM yazılımlarını kullanmayı tercih etmiştir. MOODLE Öğrenme Yönetim Sistemi’ne entegre edilen senkron konferans aracı ZOOM ile etkili bir uzaktan eğitim süreci gerçekleştiriliyor.

ODTÜ

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 23 Mart 2020 tarihinden itibaren “hukuki açıdan şeffaf, açıklanabilir ve denetlenebilir ilkeler” doğrultusunda olması koşuluyla dijital ve uzaktan eğitim sürecine başlamıştır.

Asenkron (farklı zamanlı) ve senkron(eş zamanlı)  olarak  uzaktan eğitim sistemi uygulayan ODTÜ,  kendi Öğrenme Yönetim Sistemi olan ODTÜClass’ı kullanıyor. Bir hizmet olarak yazılım ( SaaS ) modeliyle Cisco WebEx video platformu üzerinden düzenlenmiş ODTÜClass ile quiz ve sınav yapma sistemine ve eğitime devam ediyorlar. ODTÜClass üzerinde tüm dersler açık ve kayıtlı tüm öğrenciler derslerine erişebilir durumdadır.

METUOpenCourseWare”  Youtube ders paylaşım kanalı ile  sistemde kayıtlı birçok ders çevrimdışı olarak izlenebiliyor. 

 ODTÜ, senkron seçeneğin kullanımı için beş  farklı araç ile ilgili kolay kullanım eğitimlerini web sitesinde yayınlamış. Bunlar kaliteli kullanım özellikleriyle dikkat çeken  BLACKBOARD COLLABORATE, BigBlueButton, CISCO WebEx, MS TEAMS ve ZOOM yazılımlarından oluşmaktadır.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ

6 Nisan 2020 tarihi itibariyle uzaktan eğitim sürecine başlamış olan Boğaziçi Üniversitesi, koronavirüs döneminde uzaktan eğitim sürecini en iyi yöneten üniversitelerimizin başında geldi.

Boğaziçi Üniversitesi yıllardır MOODLE Öğrenme Yönetim Sistemini kullanmaktadır.  Sistem, ders içerik ve malzemelerine uzaktan erişimi mümkün kılıyor. Pandemi uzaktan eğitim süreci için,  PANOPTO ve ZOOM teknolojilerinin lisanslarını satın almışlar ve MOODLE  sistemine entegre ederek senkron ve asenkron ders yapabilme olanağı sağlamışlar.

İTÜ

Uzaktan eğitime 6 Nisan 2020 günü başlamış olan İstanbul Teknik Üniversitesi,  NINOVA  Öğrenme Yönetim Sistemini kullanıyor. NINOVA geniş ölçekli, web tabanlı ve elektronik ortamda öğretme/öğrenme imkanı sunan bir platformdur

İTÜ, uzaktan eğitim sürecini asenkron ve senkron olarak planlanmış olan üniversitelerimizden biridir. Dersler ZOOM video konferans platformu üzerinden, resmi web sitesinde ilan edilen takvimdeki gün ve saatinde eş zamanlı olarak veriliyor.  ZOOM bulut ortamına ders yayınlarının kaydedilmesi zorunlu ve öğrenciler katılamadığı dersleri asenkron olarak NINOVA üzerinde takip edebiliyorlar. 

GAZİ ÜNİVERSİTESİ

Gazi Üniversitesi, Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü kontrolüyle özel olarak ”Pandemi Dönemi Uzaktan Eğitim Sayfası” hazırladı. 25 Mart 2020 tarihinde internet sayfası yayına alınmış, plan ve süreçler düzenli olarak açıklanmıştır.

Süreç boyunca sistematik çalışmış üniversitelerden biri olan Gazi Üniversitesi, oryantasyon sürecinin ardından 30 Mart 2020 itibariyle canlı sanal sınıf platformu PERCULUS+ ile eğitime  dijital olarak başlamıştır.

MARMARA ÜNİVERSİTESİ

Matematik öğretmenliği alanında  doktora adayı olduğum Marmara Üniversitesi ise, koronavirüs sürecinde dijital ve uzaktan eğitime en iyi şekilde entegre olmuş üniversitelerimizden birisi olarak, Nisan 2020 itibariyle online derslere başlamıştır. Öncelikle UES ( uzaktan eğitim sistemi portalı ) kullanım kılavuzu web sitesinde yayınlanmıştır. Dijital araçların kullanımını açıklayan video içerikler ile öğrenci ve öğretim görevlileri detaylı şekilde bilgilendirilmiştir.

Üniversitemiz, kendi ekranını kullanarak video hazırlamak isteyen öğretim görevlileri için OBS Studio yazılımını hizmete sunmuştur. Open Broadcaster Software ücretsiz ve açık kaynaklı bir platformlar arası akış ve kayıt programıdır.

Akıllı tahta uygulamalarından OPENBOARD ve MS WHITEBOARD’u tavsiye eden Marmara Üniversitesi,  video konferans ve anlık mesaj uygulaması olarak ise JITSI yazılımını tercih etmiştir. ZOOM yazılımı, bir diğer video konferans aracı olarak uzaktan eğitim sisteminin etkin olarak kullanılan teknolojilerden biri olmuştur.

“Dijital ve Uzaktan Eğitimdeki Yazılımlar | Koronavirüs Sürecinde Üniversiteler 1” için 1 yorum

  1. Geri bildirim: DİJİTAL VE UZAKTAN EĞİTİM YAZILIMLARI | GÖÇEBE ÖĞRETMEN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.