KOLOMBİYA KAHVELERİ HAKKINDA

KOLOMBİYA’NIN KAHVE DÜNYASI ARASINDAKİ YERİ

Dünyanın en büyük 3. kahve üreticisi olan Kolombiya, bugün kahve denince ilk akla gelen ülke. Bir şekilde bu popüleriteye ulaşmış bir marka.

Peki Kolombiya kahvesini özel kılan özellikler neler? Ben kendimce bunu sıralamak istesem,

  • olağanüstü kokusu
  • yoğun tadı
  • çikolatalı kahveleri ve
  • çok zengin bir çeşitliğine sahip olması olarak sıralayabilirim.

Vanilya, badem, limon, çikolata aroması haricinde bir çok tropik meyve aroması seçeneği sunan Kolombiya, bu çeşitliliğini kuzeyden güneye kahve yetiştirme bölgelerine göre alır.

Kolombiya biyolojik iklim çeşitliliği olan bir ülke ve her bölgenin kendine has kahve işleme yöntemi olduğundan lezzeti farklılıklar gösteriyor.

Kolombiya‘da Arabica tip kahve yetiştiriciliği yapılmakta olup, en iyi çeşidi Supremo‘dur.

 

Narino bölgesine ait kahve. Aroması; kırmızı meyveler, üzüm ve fındık

 

 

KOLOMBİYALILAR KAHVEYE NE KADAR DÜŞKÜN?

Kolombiyalılar kahveye bizim çay düşkünlüğümüz kadar düşkünler 🙂

Her sabah kalkınca ilk yapılan iş kahveyi hazırlamak olduğundan, erken saatlerde evin içi mis gibi kahve kokar. Bu arada hemen hemen her evde kahve makinası vardır.

Misafir geldi mi hemen kahve ikram edilir.

Sokaklarda yer yerde termoslarda kahve satılır. Sokak kahveleri de pek ucuzdur 🙂

Aracınızın içinde ışıklarda beklerken elinde yine termosuyla kahve satıcıları yanınıza yanaşır. Yani Kolombiya‘da kahve her daim elinizin altındadır 🙂

Biriyle buluşulacaksa çay değil kahve içmeye gidilir 🙂

Yani kahve bu ülkeyi çoktan ele geçirmiş. Zaten yıllık kahve üretiminin yüzde %20 sini yerli halk tüketiyor.

 

 

NEDİR BU TİNTO?

Kolombiya sokaklarında sıkça duyacağınız bir kelime var. TİNTO!

Tinto aslında koyu renkli üzüm çeşidinden yapılan şarap demek. Kolombiya’nın ise şarapla uzaktan yakından alakası yok. Peki Kolombiyalılar özellikle de Bogota’da neden kahveye tinto diyor?

Hani kırmızı şarabın güzel bir kırmızısı olur ya, işte kahve çiçeğinden de meydana gelen kırmızı kırmızı meyveler oluşur. Hatta bunlara kahve kirazları derler. İşte bu güzel rengi Kolombiya’nın muhteşem kahvesi ile özdeşleştirmişler ve ortaya tinto çıkmış.

 

CAFE Mİ TİNTO MU?

Bogota sokaklarında dolaştığınızı hayal edin. Bir kafeye girdiniz ve olmayan İspanyolcanızla kahve istemeye çalışırken, ağzınızdan coffee (kafii) sözcüğü çıktı ya işte o gelen kahve her zaman sütlü kahve arkadaşlar 🙂 Kahve, coffee, cafe hepsi birbirinin aynı olsa da Kolombiya için bu durum farklı. O kelime benzerliği ile kahvenizi otomatik olarak sütlü içmeye hazır olun 🙂

Diğer önemli bir ayrıntı daha var. Kolombiya halkı şekere çok düşkün ama genel olarak bu şeker ihtiyacını “panela“dan karşılıyor. Panela, şeker kamışının kaynatılması ve buharlaştırılması ile elde edilen şeker görünümünde ve koyu renkli katı bir tatlandırıcı. Bu ayrıntıdan bahsettim çünkü sokakta termos ile satılan kahvelerden bahsetmiştim ya işte onların içinde şeker yani panela var 🙂 O yüzden aman dikkat.

Yani neymiş arkadaşlar? Eğer sütsüz, şekersiz kahve istersek “tinto” soracakmışız 🙂 Hangi kahveciye giderseniz gidin bu böyle. Eğer kahve dükkanlarında tinto ismini ararsanız bulmanız mümkün ama tabela üzerinde çok yaygın değil. Çünkü tinto söylemi halka ait benimsenmiş bir sözcük.  Ve herkes ne olduğunu bildiğinden tinto sorarsanız verecekleri americano olacak.

 

NERDE GÜZEL KAHVE İÇİLİR?

Kolombiya‘da kötü kahve içme olasılığınız yok bir kere 🙂 O yüzden gönül rahatlığıyla her yerde kahvenizi içebilirsiniz.

Burda önemli olan nokta kahvenin pişirilme ve servis edilme şekli. Ben chemex tercih ediyorum. Bunun dışında french press ve kalita, kahve yapımında oldukça yaygın.

Kahve pişirme yöntemleri

 

Şimdi size bazı güzel ve bilindik kahve mekanlarından bahsedeceğim.

 

UCUZ KAHVE DÜKKANLARI

  1. Sokakta termos ile satılan kahveler ( 500 COP – 1,000 COP)
  2. Yerel restaurantlar

3.TOSTAO:

Bogota‘da 130’dan fazla şubesi bulunan bu kahveci ekonomik kahve içmek isteyenler için ideal bir yer. Aynı zamanda sandviç, salata gibi yiyecek seçenekleri de mevcut.  Tostao’lar genelde küçük boyutlu dizayn edilmiş, take away mantığıyla işleyen bir dükkan. Ama bazı şubelerinde ufak tefek masalarda mevcut. Starbucks konforu yok ve wifi seçeneği de yer almıyor.

 

Burada küçük boy kahvenin ücreti ise; 700 COP (2019)

 

ORTA SINIF KAHVE DÜKKANLARI

JUAN VALDEZ

Dünya çapında bir üne sahip olan Juan Valdez, Latin Amerika’nın her ülkesinde var ve hatta ünü Amerika Birleşik Devletleri’nde kadar ulaşıp, New York ve Washington, D.C. da da şubeleri yer alıyor.

 

Kahve fiyatları 2,400 COP ile 3,500 COP (2019) arası değişiyor.

Starbucks ortamı vardır ya hani bilgisayarla çalışan insanlar görürüz işte Juan Valdez’de Kolombiya’nın Starbucks’ı 🙂 İnternete bağlanabiliyorsunuz ancak bir şey satın almanız gerekiyor. Çünkü internet şifresi fişin en altında yer alıyor ve her defasında farklı bir şifre kombinasyonu yer alıyor

Ortamı güzel, kahve tadım seçenekleri çok ve bir şeyler atıştırmak için de uygun bir yer diyebilirim.

 

Café OMA

OMA, Juan Valdez ile yarışıyor denilebilir ancak Juan Valdez kadar şubesi yok. Oma’cılar bir de Juan Valdez’ciler var. Birini beğenen, diğerini beğenmiyor.

Bana kalırsa OMA‘da gayet başarılı kahveler sunuyor. Ben en çok onların yaptığı Aromatica yani meyveli çaylarına bayılıyorum o ayrı 🙂

Fiyatlar Juan Valdez’den biraz daha yüksek. Kahve fiyatları 2,900 COP’tan başlıyor.

 

İYİ SINIF KAHVE DÜKKANLARI

AMOR PERFECTO

3 tane şubesi olan bu kafe Bogota‘nın hatrı sayılır, kaliteli güzel kahvecilerinden. Şubelerin hepsi de Bogota‘nın oldukça güzel bölgelerinde yer alıyor.

Amor Perfecto‘nun 1990’larda Bogota‘da özel kahve sunmaya başlayan ilk kahve dükkanlarından biri olduğunu öğrendim. Benim en sevdiğim dükkanı Chapinero Alto semtinde rahat bir yerel kafe. Kendi kahvelerini kavurdukları bir kahve laboratuarı var. Her kahve torbasının önünde, kahvenin yetiştirildiği bölgenin adı ve o kahvenin aromaları, vücudu, aroması, kokusu, asitliği ve tatlılığının bir açıklaması yer alıyor. Bazı personel İngilizce konuşuyor ve hangi kahveyi denemeniz ile hangi hazırlama yönteminin en iyi olacağı konusunda size yardımcı oluyorlar. Ayrıca rahat çalışma ortamı ile iyi WİFİ hizmeti sunuyor.

Genel olarak çok iyi kahve dükkanlarında bile pahalı kahveler satıldığını görmedim. Seçeceğiniz kahve hazırlanma yöntemine göre ufak tefek fiyat değişiklikleri oluyor. Örneğin chemex veya french express yöntemiyle kahvenizi isterseniz fiyatlar 5,500 COP’tan 11,000Cop arasında değişiyor. Genelde de aldığınız kahveden iki bardak çıkıyor.

 

 

Adres:

📍CRA 4 #66-46
📍CRA 11 #93A-43
📍Usaquen, CALLE 119B #5-37

 

AZAHAR

Google’da Bogota‘daki en iyi kahve dükkanları diye aratırsanız ilk üçte olarak karşınıza çıkacak olan kahve dükkanıdır. Bende burası ile çok geç tanıştım. Bogota‘da yalnızca üç şubesi var. Üçüde çok güzel bölgelerde. Biri, hava güzel olduğunda çimlere uzanmak için güzel bir yeşil alan olan Parque de la 93’de. Benim favorim de burası.

 

Azahar‘ın en güzel yanından biri de dükkanlarında sergilenen her kahve torbasının bir QR kodu olması; bunu telefonunuzla tarayarak kahvenin üretildiği bölgeyi gösteren bir video izleme imkanı sunması.

Fiyatlara gelince normal makine kahvesi bir kişi için 5,000 COP

İki kişilik chemex usülü kahve fiyatı; 10,000 COP

İki kişilik french press usulü kahve fiyatı; 10,000 COP

Çay içmek isterseniz , bir kişi için fiyat 7,900 COP

 

Yani çay kahveden pahalı arkadaşlar 🙂

Adres:

Azahar – Un mejor café en el mund0

📍Parque 93, calle 93B # 13-91
📍Candelaria, carrera 3 # 12B-60
📍Nogal, carrera 9 #79A-23

 

COLO COFFEE

Bogota’da üç şubesi bulanan COLO coffee’nin ben Zona T’de ki şubesine gittim. Kafeye giriş aynı zamanda bir otele de giriş olarak ayarlanmış.  Güzel ve genişçe bir oturma alanı mevcut.

Colo kahve aynı zamanda Bourbon kahve olarakta geçiyor.

Wifi bağlantısı var.

 

Adres:

📍Usaquen carrera 6A # 117 – 26

📍Quinta Camacho calle 70A # 13-83

📍Zona T carrera 13 # 83-19

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir