Dijital ve uzaktan eğitim araçları

Dijital ve Uzaktan Eğitimdeki Yazılımlar | Koronavirüs Sürecinde Üniversiteler 2

Dijital ve Uzaktan Eğitim | Vakıf Üniversiteleri 

Dijital ve uzaktan eğitim süreci üniversiteler için YÖK kararıyla 23 Mart 2020 tarihinde başlamıştı.  Bu sürece tam kapasiteli geçişin zorunluluğu ve üniversitelerin hızlı entegrasyonu gerekiyordu. Peki dijital ve uzaktan eğitim için koronavirüs sürecinde üniversitelerin kullandığı yazılımlar nelerdir?

Devlet üniversiteleri tarafından tercih edilen sanal sınıf ve video konferans araçlarını, öğrenme yönetim sistemleri (LMS) ve yazılımlarını araştırdığım yazıma şuradan ulaşabilirsiniz. Serinin bu bölümünde ise Türkiye’deki en iyi vakıf üniversitelerinden bazılarının koronavirüs sürecinde kullanmayı tercih ettiği yazılımları bulacaksınız. Koç Ünversitesi, Bilkent Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi’nin bu süreçte kullandığı teknoloji ve yazılımlara gelin birlikte göz atalım.

Dijital ve Uzaktan Eğitim | Sabancı Üniversitesi

Sabancı Üniversitesi, 2019-20 bahar dönemi için planlanan tüm eğitim çalışmalarını online olarak yürütme kararı almıştı. Dijital ve uzaktan eğitim sürecine 23 Mart 2020 tarihinde başlamışlartır. Uzaktan eğitim dahil olmak üzere yenilikçi eğitim konusundaki deneyim ve sahip oldukları altyapıyla yol haritalarını hızlıca oluşturmuşlardır.

Sabancı Üniversitesi, öğrenimin online ve kesintisiz olarak devam edeceğini duyurmasının ardından alınan karar ve uygulamalarla yeni bir deneyimin kapısını açacaklarını belirtmiştir. Dünyanın en prestijli eğitim kurumlarıyla iletişime geçmiş, en uygun dijital platformlarını seçerek etkili öğrenme deneyimini yaşatacak imkanları oluşturduklarını vurgulamışlardır.

Yeni uzaktan eğitim sistemlerini hayata geçiren Sabancı Üniversitesi, öğretim üyelerine TopHat, Gradescope, LMS eğitimleri düzenlemiştir. Senkron (online canlı), asenkron (kayıt) ve ikisinin bir arada kullanıldığı modeller düzenlenmiştir.

Sabancı Üniversitesi, Google Meet ve Zoom sistemleri üzerinden derslerini sunmaktadır. Öğrenci etkileşimi için ise TopHat sistemi kullanılmaktadır. Ölçme ve değerlendirme için Gradescope sisteminden faydalanmaktadır. Sınav uygulamalarında ayrıca Google Meet, Zoom ve Turnitin sistemlerinden faydalanılmaktadır.

Zoom, Google Meet, MS Powerpoint, Camtasia sistemleri ile ders anlatımlarının kayıt edilmesi sağlanmaktadır. Learning Management System (LMS) için  Sakai ve Moddle uygulamalarını kullanan Sabancı Üniversitesi, ders materyallerini SUCourse ve SUCourse+ üzerinden öğrencilerle paylaşmaktadır.

Dijital ve Uzaktan Eğitim | Koç Üniversitesi

Koç Üniversitesi,  dijital ve uzaktan eğitim sürecine 23 Mart 2020 tarihinde hızlı bir entegrasyon süreci ile başlamıştır.

Koç Üniversitesi Öğrenme ve Öğretme Ofisi (KOLT), Blackboard ve Panopto kullanımları için online eğitimler vermiştir. Ders metaryellerinin paylaşımı için F-Drive ve Blackboard seçeneklerini sunmuştur.  Online meetingler için ise Microsoft Teams, Zoom ve Google Meet video-konferans araçlarını kullanmışlardır.

Dijital ve Uzaktan Eğitim | Bilgi Üniversitesi

Bilgi Üniversitesi tam kapasiteli uzaktan eğitime, koronavirüs (COVID-19) ile ilgili alınan önlemler kapsamında 23 Mart 2020 tarihi itibarıyla başlamıştır. Bu eğitim şeklinin, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) açıklaması doğrultusunda 2019-2020 Akademik Yılı Bahar Dönemi boyunca sürdürüleceğini açıklamıştır.

Uzaktan eğitim sürecinde derslere BİLGİ Learn sistemi üzerinden katılım sağlanıyor. Çevrim içi ders verme, öğrenme, topluluk oluşturma ve bilgi paylaşımı uygulaması Blackboard Learn (LMS) kullanıyorlar. Dosya eklemeye, uygulama paylaşmaya ve sanal bir beyaz tahta kullanmaya olanak sağlayan gerçek zamanlı bir video konferans aracı olan Blackboard Collaborate, video formatındaki ödevlerini Youtube ya da Google Drive gibi platformlara yükleyip, linklerini ödev alanında göndermeleri için öğrencileri yönlendirmişler.

Blackboard Learn (BİLGİ Learn sistemi üzerinden sanal sınıflara katılarak kampüs dışından öğreniminize devam ediyorlar. Lisansüstü Programlar için ise tez ve proje savunmaları dijital ortamda BİLGİ Learn sistemi üzerinden kayıt altına alınarak gerçekleştirileceği duyurulmuştur.

Dijital ve Uzaktan Eğitim | Bilkent Üniversitesi

Koronavirüsün ülkemizde görülmeye başlamasının ardından öğrenci, öğretim görevlisi ve çalışanlarını bilgilendirmeye, önlemler anlama ve uyarılar yapmaya başlamış olan Bilkent Üniversitesi, uzaktan öğrenmeye 23 Mart’ta başladı ve bahar döneminin sonuna kadar online ders vermeye devam edecektir.

Bilkent Üniversitesi, Öğrenme Yönetim Sistemi (LMS) için Moodle sistemi kullanıyor. Eğitmenler, derslerinin yapısına ve ihtiyaçlarına göre Zoom öncelikli olmak üzere çeşitli araçları kullanmayı seçebiliyorlar. Bilkent Üniversitesi’nde 2019-2020 Yaz okulu uzaktan eğitim yöntemiyle gerçekleşecek ve açılacak olan derslerin tümü Zoom platformu üzerinden senkron olarak verilecektir.

Dijital ve Uzaktan Eğitim | Yeditepe Üniversitesi

Yeditepe Üniversitesi, uzaktan eğitim sürecine tam kapasiteli zorunlu geçişi etkin bir şekilde hayata geçirebilmek için çalışmalara hızla başlamış üniversitelerimizdendir. Bu süreçte üniversite olarak tüm eğitim-öğretim sorumlularından görüşleri alınarak 23 Mart 2020 tarihinde başlamak üzere uygulama esasları benimsenmiştir.

Üniversitede ders materyali paylaşımı, ödev ve gerekli interaktif uygulamalar için Moodle öğretim yönetim sisteminin üniversiteye uyarlanmış hali olan Coadsys sistemi kullanılmaktadır. Dijital ortamlarda derslere ait materyal ve ödev paylaşımı devam etmektedir ve teorik derslerin içerikleri paylaşılıp ödev ve projeler bu süre içinde asenkron (kendi uygun oldukları zamanda) takip edilmektedir.

Yeditepe Üniversitesi , öğretim elemanı ve öğrencilerin online olarak bir video-konferans ve toplantı aracı olan Google Meet’i kullanmaktadır. Öğretim elemanı öğretim materyalini kendi ekranından katılımcı öğrencilerle paylaştığı araçlarla sunmakta ve  Google (G Suite) alt yapılı videolar ile görüşmeler sağlanmaktadır.

Lisansüstü programlardaki yeterlilik sınavları, tez izleme komitelerinin toplantı ve tez savunmaları da izlenebilir ve denetlenebilir önlemler alınmak şartıyla dijital ortamda yapılabilecektir. Akademik çalışmalarını uzaktan sürdüren kullanıcılar ise Turnitin ve iThenticate veri tabanlarını kullanmaktadırlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.