Eğitsel Dijital Oyunlarla Matematik | Eğitim Teknolojisi

Eğitsel dijital oyunlar bilgisayar, tablet, mobil telefon, oyun konsolları, sanal gerçeklik (VR) veya artırılmış gerçeklik (AR) gözlükleri ile desteklenen eğitim uygulamalarından biridir. Her yaştan birçok insan için öğrenmesi güç olan matematik bilimi, eğitsel dijital oyunlarla birlikte öğretildiğinde son derece pozitif sonuçlar verebiliyor. Araştırmalara göre dijital oyunlar ile öğretme, çeşitli öğrenim metotlarıyla karşılaştırıldığında daha etkili olabilmektedir.

Eğitsel dijital oyunlar, motive edici ve eğlendirici özellikler barındırır. Diğer öğretim yöntemlerinin alternatifi, tamamlayıcısı ve zenginleştiricisi olarak kullanılabilirler. Dijital oyun tabanlı öğrenme, öğrencilerin eğitsel oyunları oynayarak öğrenmelerini hedefler. Eğitsel dijital oyun tabanlı öğrenmenin özellikleri ve çeşitli oyun örnekleri nelerdir gelin birlikte bakalım.

Eğitsel Dijital Oyun Tabanlı Matematik  Öğretiminin Özellikleri

  • Eğitsel dijital oyunlarla matematik öğretimi, öğrenciler için motivasyonu yüksek bir öğrenme modelidir.
  • Bu eğitim-öğretim şekli öğrencilerin isteyerek yaptıkları bir modeldir.
  • Özgür ortam olması baskıyı azaltarak keyif alarak öğrenmeyi güçlendirir.
  • Birçok türde, farklı ilgi alanı ve zevklere hitap edebilecek şekilde eğitsel dijital oyunlar ile matematik eğitim modeli için hazırlanan kurgular olabilir. (bilim kurgu, görsel sanatlar, strateji, aksiyon…)
  • Dijital tabanlı oyunlarla eğitim modeli, motorik özellikleri test etme imkanı sunar.
  • Birçok oyun türü farklı öğrenme yöntemleri ile bir araya getirilerek öğrenciye geniş bir yelpaze sunabilir.
  • Eğitsel dijital oyunlar diğer öğrenme yöntemleri ile birleştirilebilir ve tam bir öğrenme sağlayabilir.
  • Eğitsel dijital oyunlar gizli öğrenme şekli sağlar. Öğrenci bilgisayar, tablet, mobil telefon, oyun konsolu, VR ve AR araçlar ile oyununu eğlenerek oynar. Oyun bittiğinde öğrenmiş olduğunu fark eder.

Teknoloji ve eğitim insanoğlunun yetiştirilmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. İkisi ayrı kavramlar olarak gözükse de birlikte kullanılması ile yeni bir disiplini, eğitim teknolojisini ortaya çıkarmıştır. Öğrenme ve öğretme faaliyetleri eğitim teknolojisi sayesinde zevkli bir hale gelmektedir. Öğrenciler oynayarak ve severek öğrenmektedirler.

Dijital teknolojilerdeki gelişim ve değişim, bireylerin ihtiyaçlarının ve tercihlerinin de değişmesine sebep olmuştur. Özellikle eğitim alanındaki tercihler ve ihtiyaçlar değişmiştir.

Eğitsel dijital tabanlı oyunlar öğrencilere, kendileri için zorlukları belirleyen yapılandırılmış bir ortamda problem çözme imkanı sunar. Öğrenciler karşılarına eğlenceli bir metot ile çıkan sorunları içselleştirerek başarmaya başlarlar. Farkında olmadan öğrenimlerini tamamlarlar. Bazen keyifli bir kurgunun içinde zamanla yarışarak sonuca ulaşmak çok daha kolay olabilmektedir. Öğrenci oyundaki hedefe ulaşmaya çalışırken farkında olmadan yeni matematik bilgisini edinmiş ve uygulayabilir düzeye gelmiş olur. Bazen matematikle hiç de alakalı gözükmeyen bir kurgunun içinde strateji oyunu oynarken açıları, oran-orantıyı, yüzdeler konusunu ve daha birçok konuyu kolayca algılayabilir ve öğrenebilir hale gelir.

Yapılan bir araştırmaya göre gelecekte 21 yaşına gelmiş bir insanın okulda yaklaşık 10 bin saat dijital tabanlı eğitim ile uğraşmış olması beklenmektedir.  Eğitsel dijital oyun tabanlı hedefleri başarmak için de  bilgisayar, tablet, akıllı telefonlar, VR ve AR araç çözümlerini okulların kullanımına bir an önce adapte ve entegre edebilmiş olmak gerekmektedir.

Eğitsel Dijital Matematik Oyunları

MineCraft Edu

Minecraft oyununa eğitim sürümü eklenerek Minecraft Education versiyonu ile hizmetine sunulmuştur. Geniş kapsamlı eğitim içerikleriyle ders planları oluşturmuş bir uygulama olarak eğitsel dijital oyun tabanlı matematik öğretiminde gayet başarılı gözüküyorlar. Uygulamanın Xbox gibi oyun konsolları ve Ipad tabletler için sürümleri mevcut. Bilgisayar ile de oynanabilmektedir.

Uygulamanın sitesine ulaşmak ve ders içeriklerini görmek için tıklayınız.

World of Warcraft

Hacim, alan, çevre ve daha birçok konudaki bilgilerin öğrenilmesini ve pekiştirilmesini sağlar. Uygulama, bilgisayar veya oyun konsolları ile oynanabilmektedir.

Uygulamanın sitesine ulaşmak için tıklayınız.

Math Playground

Online olarak oynanabilen çeşitli matematik oyunları içeren bir websitedir. 1. sınıftan 8.sınıfa kadar seviyelerde matematik dersi konularını içeriyor. Örneğin Alien Angles oyunu, geometride açılar konusunu pekiştirmek için kullanılabilir.

İncelemek ve oynamak için tıklayınız.

CalcFlow

VR için tasarlanmış bir matematik uygulamasıdır. Etkileşimli bir sanal gerçeklik ortamında matematiksel teoremleri keşfetmenizi sağlar. Matematiksel kavramları tamamen yeni bir şekilde görselleştirmeye olanak tanır.

Steam üzerinden  indirebilirsiniz.

 

Math Slither

Math Slither oyunu ile zamanla yarışırken toplama, çıkarma, çarpma gibi birçok matematik işlemi yapılıyor. Çocuklar için hem eğlenceli hem öğretici oyunları içeren Math Games, online olarak oyunlar oynanabilen websitelerden biridir.

İncelemek ve oynamak için tıklayınız.

Angry Birds

Açı ve fizik kavramları etrafında matematik uygulamaları ile oynanabilen bir oyundur. Angry Birds tarzı oyunlar oynamış olan çocukların sayısal yetenekleri ve problem çözme kabiliyeti kısa zaman içinde büyük aşama gösterdiği söylenmektedir.

Uygulamayı indirmek için tıklayınız.

Math Blaster

1983 yılında ilk defa piyasaya sürülmüş olan Math Blaster Atari, Commodore 64 gibi araçlarla oynanmış nostalji video oyunlarından biridir. Math Blaster, öğrencilerin matematik öğrenmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Yeni sürümleri bilgisayar, oyun konsolları, ios ve android mobil cihazlar için kullanıma sunulmuştur.

Uygulamanın sitesine ulaşmak için tıklayınız.

PlayBrighter

Konu temelli sorular içeren oyun tabanlı bir eğitim platformudur.

İncelemek için tıklayın.

VR Math

Mobil VR uygulamasıdır. Öğretmen olarak içerik sunma özelliğene de sahiptir. VR kulaklıklar aracılığıyla veya dokunmatik bir ekranda 360 olarak da erişilebilir. Çoğunlukla geometri temalıdır. Öğrenciler, farkındalıklarına yardımcı olmak için kenarlar ve köşeler gibi çeşitli özellikleri belirlemeye zorlanırlar. İyi bir içerik yelpazesine sahiptir ve sanal gerçekliğin oldukça amaçlı bir kullanımını temsil eder.

Ugulamanın sitesini ziyaret edebilir ve uygulamayı indirebilirsiniz.

VR Game Math

Yerli bir ARKit oyunu olarak karşımıza çıkan uygulama, matematiği oyunlaştırarak daha eğlenceli bir hale getirmek isteyen Türker Bilge Güney tarafından 2017’de  geliştirilmiştir.

Linke tıklayarak oyunu indirebileceğiniz adrese ulaşabilirsiniz.

Godline Math Games

Zihinsel hesaplamalar, matematiksel çiftler, doğru cevap, üsler, matematik makinesi, sayı piramidi vb. gibi çeşitli oyun modları vardır. Her oyun modu kendi içinde benzersiz ve zordur. Eğlenceli ama zorlu bir matematik oyunu arıyorsanız tercih edebileceğiniz bir mobil telefon uygulamasıdır.

Uygulamayı incelemek için tıklayınız.

Math Land

Çocuklar için matematik ve zihinsel aritmetik oyunudur.

Uygulamayı incelemek için tıklayınız.

Khan Academy Kids

Ödüllü bir uygulama olan Khan Academy Kids okul öncesi, anaokulu ve birinci sınıf öğrencileri için binlerce eğitim etkinliğini ve oyunu içeriyor. Sevimli karakterler oyunculara derslerde rehberlik ediyor. Uyarlanabilir öğrenme yoluyla öğrencilerin farklı becerilere hakim olmalarına yardımcı olmayı hedefleyen başarılı bir uygulama olarak gözüküyor.

Uygulamanın sitesine ulaşmak için tıklayınız.

Bonus: Euclidea XYZ

En büyük interaktif geometrik bulmacalar koleksiyonu ile oynarken kolayca öğrenebilirsiniz.

Uygulamayı incelemek için tıklayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.