BOLİVAR MEYDANI

BOLİVAR MEYDANI HAKKINDA

Bugün Bolivar Meydanı diye söylenen, aslında ilk ismi Özgürlük Meydanı (Plaza de la Independencia) olan bu meydan 200 yıllık tarihinde bir çok olay görmüş geçirmiş.  Kurtuluş için kendinden vazgeçen halk kahramanlarına, idam edilen insanlara ev sahipliği yapmış yani genel olarak dramatik olayların merkezi diyebiliriz. Bu kadar üzücü şeye rağmen zamanında insanlar burayı ticaret yapmak içinde kullanmış.

 

PLAZA DE BOLİVAR

 

Bugün de bir çok insanın buluşma yeri olan Bolivar Meydanında harika konserler, müthiş etkinlikler düzenleniyor.  Denk geldiğim iki büyük etkinlikten söz etmek istiyorum.

25 Kasım 2018’de Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında bu meydan da yapılan muhteşem bir etkinliğe akabinde düzenlenen konsere katılmıştım. Hatta o gün Guinness rekor denemesi yapılmış ve rekoru kırmıştık 🙂 Bu şu demek oluyor ki böyle bir etkinliğe katılan en çok kadın bizde 🙂 Biz diyorum, nasılda benimsemişim 😀 .

25 Kasım etkinliği – Bolivar Meydanı

 

Mila ile women power adlı çalışmamız

 

İnanılmaz bir gösteriye daha şahit oldum hatta aynı gösteriye bir kaç gün arayla gidip tekrar seyrettim. Bu yaşıma kadar böyle bir gösteri izlemediğimi de belirtmek isterim. Toplam 65 sanatçının emeği ile 52 ulusal ve 14 uluslararası İtalyan şirketi iş birliği ile hazırlanan bu gösteri için söylenecek tek şey, ENFES!

1 hafta boyunca Bolivar Meydanında ücretsiz olarak akşam saatlerinde düzenlendi. Akşam olması gerekiyor çünkü bu aynı zamanda bir ışık gösterisi. Yukarı da Plaza de Bolivar fotoğrafını görüyorsunuz. O meydanın sadece bir kısmını içeriyor. Diğer kısmını da hayal ederek tamamlayın lütfen. Şimdi meydanın bir başından diğer başına ipler çekildiğini düşünün. Ben ip diyorum ama kullanılan materyalin farklı ve çok dayanıklı olduğu kesin. Çünkü üstümüzden insanlar mı geçmedi, gemiler mi, neler neler.  Aslında bu gösterinin amacı tamamen Kolombiya‘nın bu günlere nasıl geldiğini görsel bir şov ile anlatmak. O yüzden hikaye yerlilerden başlıyor ve Simon Bolivar ile devam ediyor.

Simon Bolivar Sinevizyonu

 

Üstümüzden geçen gemi figürü ile en önde havada ilerleyen kadın

 

Yani her türlü organizyona da açık bir meydan değil.  Biri Kolombiya’nın özgürlüğü diğeri ise kadınların özgürlüğü. Bu iki etkinliğin burada yapılmış olması tesadüf olamaz.

Meydanı çevreleyen alanda Katedral, Adalet Sarayı, Kongre merkezi, tarihi bir lise var. Tam ortasında ise Bolivar heykeli.

Catedral Primada de Colombia
Simon Bolivar Heykeli

 

PLAZA DE BOLİVAR NEREDE?

Plaza de Bolivar yani Bolivar Meydanı 1846’dan beri Bogota‘nın tam kalbinde, tarihi merkezde yani La Candeleria‘da yer alıyor.

Bulunmaktan keyif aldığım, pazar günlerimin La Candeleria ayağının en güzide yerlerinden. Böyle anlatınca beklentiyi yüksek tutmuş oluyorum ama yazdıklarım tamamen benim kişisel görüşüm ve mekanların bende hissettirdiği duygulardır.

Bolivar Meydanı,  Museo Boterodan çıktıktan hemen sonra 10 dakikalık yürüme mesafesiyle ulaşılabilen bir yerde. Müze ile meydan arasında ki trafiğe kapalı o sokakta yerel lezzetleri tadabilir, sokak sanatçılarının eserleriyle tanışabilirsiniz.

Museo Botero ile Plaza de Bolivar arasında ki sokak

 

Sokak sanatçısı

 

NE YENİR?

Hemen o sokakta denemeniz gereken bir kaç lezzetten bahsetmek istiyorum.

  • Canelazo
  • Obleas
  • Mango (tercihen limon, karabiber veya bal ile)
  • Hormigas Culonas (Big Ass Ant)

 

Bunları bir kenara not alınız 🙂 Ne oldukları ile ilgili detayları daha sonra sizinle paylaşacağım.

Aynı sokakta yine muhakkak görülmesi gereken tarihi bir restaurant var. Aslında daha çok Bogota‘nın meşhur tatlılarını sunuyor ama yemek yeme seçeneğiniz de mevcut. Küçük bir dükkan ve adı La Puerta Falsa. 1816’tan beri ayakta.  Fiyatları ortalama düzeyde.

Bogota gezi rehberinizi hazırlamaya tam gaz devam 🙂

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir