BOTERO MÜZESİ

BOGOTA BOTERO MÜZESİ (MUSEO BOTERO)

Müze gezmeyi her koşulda sevenlerden misiniz yoksa aman artık müze görmekten bıktım, bana farklı şeyler lazım diyenlerden mi?

Ben ikinci cümleyi kuranlardanım. Avrupa’da gördüğüm çeşitli müzelerden bir süre sonra müze gezmekten keyif almadığımı fark ettim. Çünkü bir yerden sonra sanki birbirini tekrar ediyorlardı. Bundan dolayı bana göre daha ilgi çekici bulduğum müzelere gitmeye karar verdim. İşte bunlardan en hayranlık duyduğum ve içinde bulunmaktan en keyif aldığım müze, MUSEO BOTERO’dan bahsetmek istiyorum.

DERTLERİN DERMANI BOTERO

Pazar günlerimin bir rutini olan La Candeleria‘ya gidince yolumu illa ki Botero’ya düşürürüm. Dertlenince derdimi, sıkıntımı alıp götüren bir dost gibidir. Sanki hep şu soruyu sorar:

“Nasıl gidiyor Bogota‘da işler?”

Bogota‘da işlerin nasıl gittiğinden bahsederiz o bir kenarda bekleyedursun gelelim en sevdiğim dostum Botero‘ya.

BOTERO KİMDİR?

Sanatını sevdiğim 87 yaşında. Kolombiya’nın Medellin şehrinden bir ressam. Özgün ve modern sanatla ilgileniyor. 123’ü kendisine ait olmak üzere toplam 208 eseri ülkesine hediye etmiş gönlü güzel insan. Bu sayı sadece Bogota‘da ki Botero Müzesi için geçerli. Medellin’de de var aynı müzeden.

Yaptığı eserlerde kendi kültürüne ve yaşanmışlıklarına dair izleri yoğun bir şekilde görebiliyorsunuz. Günümüzün en popüler sanat ressamlarından. Aranızda gören var mı bilmiyorum ancak İstanbul Pera Müzesinde de eserleri sergilendi.

BOTERO NEDEN ESERLERİNİ ŞİŞMAN RESMEDİYOR?

Eserlerinde şişman insanlara ve hatta şişmanlatılmış cisimlere yer vermiş olması Botero’yu farklı bi ressam yapıyor. Hal böyle olunca sanki ressam şişmanda ondan bu tarz şeyler çiziyor hissi uyanıyor. Ama Botero gayet fit bir adam. Sadece güzellik algısı bir çoğumuzdan farklı çalışıyor.

Gerillalar
Mona Lisa

“Ben şişman insanları çizmiyorum! Alanı artırıyorum ki renkleri, biçimleri istediğim gibi, fazlasıyla kullanabileyim.’’

Fernando Botero

Sanattan bir matematikçi ne kadar anlarsa anlarım🙂. Ve Botero‘nun eserlerinde Mona Lisa, İsa, Adem ile Havva, Dali ve daha bir çok kişiyi özellikle resmetmesinin bir sebebi olduğununa inanıyorum.

Adem ile Havva

Belki de hiç bir sebebi yok ve rastgele çizdi. Öyle bile olsa bugün bir müzeye girdiğinizde veya internette bir fotoğraf gördüğünüzde, Botero‘ya ait olanları o kadar kolay anlayabiliyorsunuz ki bir ressamı ressam yapan belki de bu. Farklı olabilmek. Farkedilebilmek. Picasso gibi…

İki katlı beyaz boya ile boyanmış, muhteşem bir avluya sahip bu kolonyal evde sergilenen Botero eserleri dışında muhteşem sanatçılarında eserleri yer alıyor.

  • Picasso
  • Ernst
  • Dali
  • Miro gibi

Daha bir çok farklı ressamın eserleri var ancak benim aklımda kalanlar bunlar.

Atles. El ruedo delante del Ródano by Pablo Picasso
Explosion en una catedral by Max Ernst

BOTERO MÜZESİ NEREDE?

Tarihi merkez olan La Candeleria Calle 11’de yer alan bu müzeyi kime sorsanız gösterir 🙂 La Candeleria’ya ulaşım içinse Bogota gezi rehberi 1’e bakınız. Orda detaylıca anlattım.

Bu arada Bogota’da salı günleri müzelerin tamamı tatildir, unutmayalım.

En güzeli de böyle bir müzenin ücretsiz olması 🙂 Çıkın çıkın gidin.

Botero, ” şişman güzeldir” diyor. Bence de öyle. Siz ne dersiniz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.